• top-image

(2023-24) - Διαδίκτυο, Προσωπικές Σχέσεις και Πρόληψη Διαδικτυακής Σεξουαλικής Θυματοποίησης

Οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων αναφορικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, καθώς τα νέα μέσα αποτελούν πλέον την πιο συχνή μορφή επικοινωνίας αλλά και ένα σημαντικό μέσο έκφρασης για τους ίδιους. Παρά τα οφέλη της τεχνολογίας, είναι σημαντικό να συνυπολογίζουμε και τους πιθανούς κινδύνους όταν οι χρήστες είναι ανήλικα άτομα. Καθώς η προεφηβεία και η εφηβεία, ως αναπτυξιακά στάδια, προκαλούν ψυχοκοινωνικές και ψυχοσεξουαλικές αλλαγές, τα παιδιά αρχίζουν να εμπλέκονται σε συμπεριφορές στο χώρο του διαδικτύου, οι οποίες σχετίζονται με τη σεξουαλικότητά τους.

Στόχο του Σεμιναρίου, αποτελεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τις διάφορες μορφές διαδικτυακής σεξουαλικής θυματοποίησης και τους κίνδυνους που μπορεί να προκύψουν, με στόχο την προστασία των ίδιων και των άλλων από οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής θυματοποίησης ή εκμετάλλευσης. Ιδιαίτερη έμφαση, θα δοθεί στην σημαντικότητα της συγκατάθεσης και της αντίστασης στην επιρροή των συνομηλίκων, στην έμφυλη διάσταση που παρατηρείται σε ανάλογα φαινόμενα όπως και στη σημαντικότητα της έννοιας της ιδιωτικότητας και του σεβασμού στις διάφορες σχέσεις.

Το εν λόγω Βιωματικό Εργαστήριο, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ως μια συνάντηση αλλά και ως μια σειρά βιωματικών εργαστηρίων, με στόχο την περαιτέρω ενημέρωση των μαθητών αναφορικά με τους σχετικούς κινδύνους και την καλλιέργεια κριτικής και υπεύθυνης στάσης, τόσο απέναντι στον εαυτό τους, όσο και απέναντι στους άλλους, έχοντας ως μέλημα την πρόληψη της διαδικτυακής σεξουαλικής θυματοποίησης των παιδιών και των εφήβων.

Το παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές της Α΄τάξης.